woensdag 5 november 2014

Plak, foto, plak, foto!

Post it filmpje


Wij hebben voor het vak ICT een lesuur gehad waarin we moesten uitvinden hoe je een filmpje kunt opnemen met een video camera. We mochten vooral creatief zijn en vervolgens onze creaties opnemen met de camera. We moesten van elke stap die we zetten een foto maken en zodoende een filmpje van maken. Door het laten afspelen van dit filmpje zie je dat elke post-it afzonderlijk is opgeplakt en weer weggehaald is. Erg veel werk maar het was het waard. Ik heb dit filmpje gemaakt met (zoals in het filmpje wel is te zien) Vincent & Tommy. Bedankt! 



dinsdag 4 november 2014

Muziek - Luisteropdracht


Bij deze opdracht moeten we een luisteropdracht ontwerpen voor de bovenbouw. We moesten gebruik maken van het stappenplan op blz 137 van het muziekboek Nieuw Geluid.
Hieronder is mijn luisteropdracht te beluisteren en het stappenplan te lezen.

Veel plezier!

Stappenplan 


Stap 1

Ik heb dit liedje gekozen omdat het zo ontzettend veel met me doet. Ik ben zelf helemaal weg van piano dus vind ik dit erg mooi om te luisteren. Het speciale aan dit liedje is dat er veel emotie bij komt kijken bij mij. Ik kan er van ontspannen of als ik even niet lekker in mijn vel zit en wil huilen haha dan luister ik een droevig lied om even al mijn gevoelens eruit te gooien. Zoals je waarschijnlijk is opgevallen is dit een muziekstuk en ben ik zelf niet echt van de liedjes met tekst. Ik kende dit liedje in de 3e klas toen ik door een moeilijk tijd ging.. Dit liedje is mij toen een keertje aangeraden want ik zou er ontspannen van raken. Nou zo gezegd zo gedaan. Sindsdien luister ik dit liedje minimaal 3 keer op een dag om even lekker tot rust te komen. Je kunt dit op elk moment van de dag afspelen zonder het zat te worden. Yiruma is een bekende pianist die sinds kleins af aan piano speelt en daarvan zijn passie heeft gemaakt. Hij heeft ontzettend veel muziekstukken van 3 minuten maar ook sommige van 2 uur. Zeker een aanrader.

Betekenis
De betekenis van dit liedje gaat over liefde. Je zou denken dat het cliché is maar je zou het er niet achter zoeken in de eerste instantie. Pas als je de uitwerking van de tekst erbij pakt voel je en zie je dat alles op zijn plek valt

Vorm & Klankaspecten
Dit muziekstuk van Yiruma is verhalend en is dus ook niet druk met allemaal andere instrumenten. Je hoort pure piano wat me overigens ook doet denken aan Beethoven. Je ziet geen en je ziet dat er geen 1 stuk in de tekst hetzelfde is. Dus er is geen sprake van herhaling. De muziek blijft op een zachte toon en vooral een lage toon. Soms hoor je wel eens dat er een stuk hoger wordt gespeeld maar het meeste is gewoon laag en zacht.



Stap 2
Ik denk dat ik de kinderen dit lied ga laten luisteren met veel aandacht. Ik denk zeker met de kinderen waar ik bijvoorbeeld stage loop dat heel veel kinderen geraakt zullen zijn door dit lied. Maar natuurlijk is dat niet voor elk kind zo. Ze kunnen natuurlijk uit dit stuk halen dat het piano-spel is. Het heeft een kalm karakter en is erg rustig. Ik zou de kinderen dit liedje laten luisteren met de ogen dicht en vooral even de tijd geven zodat er een bepaalde emotie naar boven komt bij ze. Wat ze ontdekken in dit lied is dat de meeste van de kinderen wel zal zeggen dat het een zielig liedje is en vooral rustig. Veel kinderen zouden ook zeggen ja ik word er een beetje verdrietig van of een beetje stil van. Het kan ook zo zijn dat er leerlingen zijn die geen emotie hierbij voelen. Ze zullen zelf een verhaal of een situatie die bij ze speelt in hun hoofd en emotie bijvoegen aan dit muziekstuk. Elk kindje heeft wel eens een droevig moment meegemaakt bijvoorbeeld een overlijden van een huisdier of een familielid. En de ander zal weer denken aan een mooi groot stuk weiland met veel rust en vogeltjes en lekker in het gras liggen. Ik kan me bij beide wel een beeld voorstellen als ik dit stuk hoor.

Stap 3
Wat voor opdrachten ik zou bedenken lijkt me toch moeilijk om te denken. Ik zou ze bijvoorbeeld een tekening laten maken van hoe ze zich bij dit muziekstuk voelen. Ik zou vragen stellen zoals;
- Wat voel je hierbij?
- Als ze willen, kun je een situatie bedenken die bij je opkwam toen je dit stuk hoorde?
- Teken er iets bij waar je aan denkt bij dit stuk.

Ik verwacht dat de meeste kinderen wel zullen zeggen dat ze een beetje verdrietig worden van dit liedje omdat je het al snel associeert met een droevige gebeurtenis.

Stap 4
De kinderen zullen dit liedje analyseren door bijvoorbeeld de hoge en lage tonen eruit te halen. Ze zullen er een beeld bij kunnen creëren.

Stap 5
Ik zal het nummer laten afspelen en ze ondertussen een gedicht of een verhaal laten schrijven. Dit valt onder de creatieve luisterstijl van didactiek vallen. Een creatieve uiting geven aan wat ze horen en hoe ze dit ervaren en dit uiten op papier. Door middel van een gedicht een verhaal of een afbeelding. Ook wat ik hier leuk vind bij passen is de musicerende luisterstijl van didactiek. Heel veel kinderen in deze tijd spelen een instrument. Ik zal de kinderen naast het verhaal wat ze maken ook erbij laten zetten of ze denken dat ze dit kunnen. Hoe zou de maker van dit muziekstuk zich voelen.
Ik heb zelf in mijn stageklas 4 leerlingen die ontzettend goed piano spelen. Ik zou ze hier zeker iets mee laten doen en over schrijven. Ik zou hen ook zeker analytisch laten luisteren want zij kunnen zo de juiste tonen eruit pikken en eventueel zelfs nadoen. Wat ook leuk kan zijn bij dit stuk is om ze zelf een muziekinstrument te geven en dan dit lied op te zetten en ze zelf een eigen draai te laten geven aan dit lied door zelf tussendoor een instrument te bespelen. 

Stap 6
Coöperatief leren kan hier zeker van toepassing zijn. Weliswaar niet zo heel erg veel want ik kan bijvoorbeeld niet veel doen of vragen over bepaalde instrumenten want het enige wat je hoort is piano. Ik weet wel zeker dat er veel leerlingen veel met dit stuk kunnen. Ik kan ook als in een piano tot mijn beschikking heb ze vragen of ze zelf de noten willen opnoemen die ze horen en dat ik of zelfs iemand uit de klas die piano speelt een toon kan nadoen die hij of zij herkent.

Stap 7
Dit is leuk om aan het begin van een vrijdag middag te doen. Dan zitten de leerlingen al een beetje met het weekend in hun hoofd en kunnen ze vooral even iets aan muziek doen. Kinderen vinden dit altijd leuk en zullen meteen actief en leuk meedoen. Ik hoef niet eens zozeer maar 1 stuk te gebruiken maar verschillende stukken en daar elke keer kort iets over vragen of na bespreken. Ik heb nu voor een klassiek piano stuk gekozen maar je kunt ook meteen erachteraan even nabespreken en daarna een sneller stuk doen bijvoorbeeld. Alhoewel dit ook leuk kan zijn na de pauze. Dan komen ze natuurlijk net druk van buiten en zo kan je ze even tot rust laten komen. 

Stap 8
Ik wil deze opdracht nabespreken door middel van een kring te vormen. Uit ervaring heb ik gezien dat de kinderen echt beter opletten en serieuzer meedoen als we in een kring zitten. Dan heb je toch goed oogcontact en heb je een goed overzicht van alle leerlingen. Ik zou zeker vragen wat ze er van vonden. Herkennen ze dit soort muziek en zo ja, waar hoor je dit? Vond je het interessant om te doen? En vooral veel ruimte geven om gesprekken te vormen binnen de klas. Zo leer je de kinderen ook een beetje kennen. Weliswaar alleen muzieksmaak maar als de klas goed mee zou doen en er serieus naar zou luisteren dring je misschien iets dieper door tot de persoon.

Stap 9
Ik heb mijn zus deze opdracht laten doen en mijn moeder. Ze hebben namelijk een hele andere muzieksmaak. Mijn moeder vond dit echt geweldig en mijn zus had meer zo iets van ja pas op dat het niet saai overkomt. Klassiek is niet iedereens favoriet en zeker niet met kinderen in bijvoorbeeld groep 8 die de muziek van deze tijd meemaken.

Stap 10
Ik heb na mijn bevindingen het een en ander aangepast. (Zoals de opdrachten dat ik er meer mee kan doen). 







maandag 3 november 2014

Instructiefilmpje Schimmenspel

 Schimmenspel


De opdracht voor drama was om een instructiefilmpje te maken met daarin een bepaalde werkvorm uitgelegd. Wij hebben voor de werkvorm schimmenspel gekozen. Het eindresultaat is hier te zien.






Feedback op ons filmpje


Gekregen feedback Instructiefilmpje van Tim, Dion & Eveline

Hieronder zijn de resultaten te zien.








Gegeven & Gekregen feedback

Feedback



Gekregen feedback van Vincent (ruimtelijk constructie)

Hoi Marwa,
Volgens mij is het echt een reusachtig beest geworden! Ik vind het met knap hoe jij (jullie) de oren erop hebben gezet. Dit geeft het echt diepte. Het had best wat meer diepte kunnen hebben rond de romp. Denk hierbij dan aan pootjes die wat meer uitsteken, of de romp twee keer maken en deze dan een ''plus teken'' in elkaar schuiven. Desondanks ziet hij er wel stevig uit. 


Gekregen feedback van Tommy op het Masker

Je masker is heel erg mooi geworden. Door het gebruik van de verschillende stoffen (met opdruk en zonder) en het plaatsen van kraaltjes is het echt een feestelijk en gek geheel geworden. Ik ben eigenlijk best benieuwd wat je vond van het proces. Was het naaien lastig, of heb je dat vaker gedaan? Heb je textiellijm gebruikt? Etc..ik denk dat ik dat graag had teruggezien in bovenstaand stuk. Nu is het misschien wat beknopt, maar dat zijn slechts details. Nogmaals: erg leuk gedaan!


Gekregen feedback van Eveline Bremmers (Instructiefilm Schimmenspel)

Hoi Marwa,
Wat een goede instructiefilm! Als je niet zou weten wat een schimmenspel is dan wordt dat in de film heel duidelijk uitgelegd. Goed ook dat er extra aspecten worden meegenomen die je ook tegenkomt bij andere vakken; bijvoorbeeld afstand tot het licht maakt de schaduw groter/kleiner. Zelfs met de niet heel grote aantallen bewegingen in dit spel is het verhaaltje pakkend. Van begin tot eind bleef ik geboeid omdat ik wilde weten hoe het zou gaan aflopen. Dit is echt een werkvorm die ik zou willen gebruiken in mijn stageklas.
Groetjes Eveline


Gekregen feedback van Laila Andaloussi (muziek)

Hoi Marwa,
Ik vind dat je een leuk liedje hebt gekozen voor deze muziekopdracht. Ik vind dat je met dit liedje heel goed verschillende gevoelens en beelden kan oproepen bij kinderen.
Je geeft duidelijk aan wat je met deze muziekopdracht wilt bereiken, dat maakt het ook goed overzichterlijk. Let er wel goed op dat je duidelijk bent in de verwerking van de luisteropdracht
(een tip) ,Prima gedaan.
Groetjes,
Laila Andaloussi


Gekregen feedback van Caroline Manschot (muziek)

Hi marwa,
Jou wil ik ook graag feedback geven op jouw muziekopdracht. Ik vind het heel leuk dat je dit liedje heb gekozen. Het is een lastig liedje, ik zou het niet durven haha. Je hebt goed meegezongen. Nu over de les zelf. Je hebt alles heel duidelijk uitgelegd. Ik mis een echt LVF, maar het is in het stappenplan allemaal goed omschreven. Tip: bij stap 4 laat je ze analyseren en bij stap 5 leg je uit hoe dat analyseren moet. Kun je beter omdraaien! ;)
Caroline Manschot

Gegeven feedback aan Laila Andaloussi (muziek)

Hoi Laila

Wat heb je dit leuk gezongen en er erg leuk lied. Je stappenplan is zeker goed uitgewerkt. het is duidelijk en erg goed omschreven. Wat je hier noemt sluit ook goed aan op de les die we hebben gehad van muziek. Je hebt de informatie nuttig gebruikt en goed verwerkt in je stappenplan. Goed gedaan en nogmaals leuk lied.
Marwa Abbas

Gegeven feedback aan Megan Haagh

Ik wil je graag feedback geven op dit onderdeel. Het ziet er erg leuk uit en zeker een leuk en goed eindresultaat. Netjes ook alle stappen benoemd en een foto gemaakt die duidelijk is. Leuk en goed gedaan en het is goed te zien dat je creatief bent geweest.
Marwa Abbas


Gekregen feedback van Laetitia Bellaar Spruijt(ruimtelijke constructie)

Wat was hij leuk geworden, hij was erg mooi en groot.
Ik vind het lastig dat je beschrijft wat je gedaan hebt maar ik wil het ook graag zien want begreep het niet helemaal wat je bedoelde met je voetjes en oren. Misschien had je een foto daarvan kunnen maken stap voor stap. En heb je misschien nog foto's van het snijden of het schetsen?
Groetjes Laetitia


Gekregen feedback van Megan Haagh (herfstschilderij)

De opdracht was om te laten zien dat het park in herfstsferen verkeert door gebruik te maken van kleurnuance. Ik vind dat je dit goed hebt gedaan. Er zitten een paar mooie herfstkleuren tussen.
De tweede helft van de opdracht is het gebruik van ruimtesuggestie. Ook hier ben je goed in geslaag. Je hebt gebruik gemaakt van afsnijding, en doordat de linker boomstam breder is maak je duidelijk dat deze dichtbij staat. Kleine tip voor de volgende keer: als je de horizon een stuk lager tekent creëer je meer diepte.

Wat mij betreft heb je deze opdracht helemaal goed uitgevoerd. Je hebt er serieus werk van gemaakt, foto's gemaakt van het proces en je schilderij voldoet aan alle eisen die vooraf zijn gesteld.

Megan Haagh


Gekregen feedback van Dionne Burggraaf (herfstschilderij)

Hoi Marwa,
De lessen van beeldend zijn helaas wat anders gelopen dan we verwacht hadden maar deze opdracht heb je toch super uitgevoerd! Je kunt de herfstkleuren heel goed zien in jouw park en de ruimte wordt goed benut door de verschillende soorten en dikte van bomen. In jouw reflectie kon ik lezen dat je nog eerder met acrylverf had gewerkt. Dan was het zeker een uitdaging en die is zeer goed gelukt. Een tip van mij: Misschien kun je de volgende keer nog andere technieken gebruiken om het bladeren dek van de bomen te maken zodat het een vollere boom wordt. Wat ik ook graag nog wil noemen is dat ik het zeker leuk vond om in je reflectie te lezen waar je je inspiratie vandaan hebt gehaald. Marwa je mag zeker trots zijn op het resultaat.
Dionne Burggraaf


Gekregen feedback Instructiefilmpje van Tim, Dion & Eveline

Hieronder zijn de resultaten te zien.

 





 



Gegeven feedback Instructiefilmpje van Dion, Eveline & Tim (groep 1

Wij hebben groepje 1 van Dion, Tim & Eveline feedback gegeven. Hieronder zijn de resultaten te zien.









Eigen feedback op instructiefilmpje schimmenspel. Ik heb deze opdracht gedaan met Vincent, Megan, Caroline en Berdine





Reflectiecyclus van Korthagen

De reflectiecylus van Korthagen is een hulpmiddel of ook wel een strategie genoemd voor zowel leraren als leerlingen, deze theorie wordt gebruikt om zicht te krijgen op hoe hun onderwijskundig functioneren en dit (zelfstandig) bij te sturen. Ik ga deze cyclus stapsgewijs toepassen en systematisch reflecteren aan de hand van een stappenplan. 

Fase 1 Handelen
Wat ik (met de groep) wilde bereiken met deze opdracht is om te laten zien dat je met weinig middelen veel kan doen. Ook wilde wij zo duidelijk mogen de instructie vertellen en uitleggen hoe je het beste zo een opdracht in elkaar kunt zetten. Waar ik vooral op wilde letten was of alles goed en duidelijk was zowel op beeld als in spraak en geluid. Stonden de spelers goed? Was alles goed en duidelijk te zien? Was het overzichtelijk? Wat ik wilde uitproberen waren vooral veel nieuwe dingen zowel met betrekking als deze werkvorm en vooral uitproberen wat je nou allemaal kunt met een lamp en een groot wit doek. In principe kan je er alles mee doen want je staat erachter dus je kan alles uitbeelden wat je maar wilt. 

Fase 2 Terugblikken op het handelen
Wat er concreet is gebeurt is dat wij met een groep een schimmenspel hebben uitgevoerd en hebben opgenomen. Hiervoor is een warming up nodig en veel oefenen. Dit hebben we na het oefenen vastgelegd op video. Wat ik (en het groepje) wilde was zo duidelijk mogelijk op beeld leggen hoe je bij het vak drama een bepaalde werkvorm kunt uitvoeren. Dit is ook wat we hebben gedaan en zeker in het eindproduct te zien is. Ik het begin dacht ik dat het best moeilijk was want ik had er nog nooit eerder mee gewerkt (met een werkvorm) want vroeger bij drama of muziek was het altijd nou ''sta even op en doe iets leuks zoals een toneelstukje'' maar verschillende werkvormen en het bestaan ervan ben ik pas achter gekomen na dit blok. Ik dacht dat dit echt heel erg lang ging duren met opnemen en oefenen achter het scherm om duidelijk te laten zien wat het verhaal is, maar na een paar keer oefenen was dit zo ontzettend leuk en zelfs makkelijk. Hoe ik me voelde is niet zo heel moeilijk te omschrijven. Ik voel me sowieso erg op mijn gemak bij dit groepje want we zijn het hele blok al een groepje (berdine kwam er later bij met drama). Maar ik voelde me echt prima en voelde me vooral enthousiaster worden naarmate we dichter bij het filmen kwamen want je wilt toch zien wat het resultaat wordt. 

Fase 3 Bewust worden van essentiële aspecten
De bovenstaande tekst en de antwoorden op de vragen bij fase 1 en 2 hangen ontzettend samen. Want er komt elke keer terug dat wij vooral veel duidelijkheid wild en dit is binnen de groep erg goed gelukt. Dit betekend dat ons leerdoel wat we ons hadden voorgehouden namelijk een goed duidelijk filmpje maken en de instructie er goed in verwerken. Dit moest een opdracht worden voor de bovenbouw. Ik denk en weet wel zeker dat de positieve ontdekking die ik heb gedaan tijdens deze opdracht is dat ik nu weet dat je ook met kinderen van groep 8 en zelfs lager een schimmenspel kunt doen. Het is helemaal niet moeilijk en zeker het waard om het te proberen. Probeer het in groepjes te doen en maak er een leuke voorstelling van bij een gelegenheid op school (met kerst bijvoorbeeld). 

Fase 4 Formuleren van handelingsalternatieven
Er zijn zeker alternatieven die hier van toepassing zijn. Je kunt het met een grotere groep proberen of juist de uitdaging aangaan en met een kleinere groep hetzelfde resultaat proberen te bereiken. Het voordeel hiervan is is dat je dingen probeert en dat zie ik altijd als een positief punt. Als je dingen niet probeert dan weet je nooit of dit alternatief jou had geholpen als het echt een keer zo zou zijn. Het de negatieve kant kan zijn dat je over de tijd zult gaan met oefenen en het opnemen van een filmpje als het schimmenspel. Het kan ook lastiger gaan met minder mensen want je hebt ook minder rollen en het kan ook erg lastig gaan met teveel mensen want je moet wel een verhaal kunnen uiten en met teveel mensen achter het scherm. Wat ik meeneem voor de volgende keer is toch de manier van aanpakken. Hoe wij dit hebben gedaan was gewoon erg logisch en vooral duidelijk. Wat ik mezelf als tip mee wil geven is wel ervoor zorgen dat iedereen in de groep evenveel betrokken blijft. En niet dat er 2 mensen het een willen en andere 3 het ander. Dit kost tijd. Snel besluiten maken en doorgaan. 

Reflectie op samenwerking 

Wij hebben voor onze drama opdracht als werkvorm schimmenspel gekozen. Ik heb deze opdracht gedaan met Vincent, Megan, Caroline en Berdine. Mijn voorkeur ging meteen uit naar schimmenspel omdat ik weet dat je hier heel erg veel mee kunt doen. Door een eigen draai te geven aan bepaalde werkvormen binnen het vak drama, weet ik zeker dat je ontzettend veel kunt doen met kinderen en ze dit aan te leren. Dit is ontzettend leuk om te doen met kinderen of zelfs thuis. Je hebt helemaal niet zoveel materiaal nodig om hier een leuk avondje van te maken met de familie of op school. Ik vind dit heel erg belangrijk om te doen en vooral goed om te doen. Het zorgt voor een stukje ontspanning maar ook absoluut een leerzame opdracht om te doen. Ik zie schimmenspellen altijd op het internet of op tv bij Hollands Got Talent en daarom wilde ik meteen al iets met schimmenspel doen. Ik was er helemaal niet bekend mee en sinds ik me hier in heb verdiept vind ik het zo interessant. Ik zou dit zo elke week kunnen doen met deze groep of een klas. 

In ons filmpje is duidelijk te horen en te zien hoe je een soortgelijk schimmenspel kunt doen. De instructies zijn duidelijk en het wordt stapsgewijs uitgelegd. De materialen die je nodig hebt om een schimmenspel te doen worden goed in het begin aangegeven en worden later in het filmpje nog een keer genoemd. Een warming up is ook altijd erg handig om te doen en dat wordt ook genoemd in ons instructiefilmpje. 

In ons groepje en instructie filmpje is alles best goed gegaan. Alle belangrijke informatie komt duidelijk terug en ik rustig ingesproken. De namen zijn te zien in het filmpje en de datum wordt ook vermeld. De lesdoelen worden genoemd en de voorbereidingen die voor het officiële filmpje te zien zijn en ingesproken zijn door Megan zijn duidelijk te zien. De groep maakt heel bewust duidelijke gebaren en doet ook een stukje voor hoe je gebruik kunt maken van het doek door er bijvoorbeeld dichterbij te staan of juist verderaf. Je ziet ook duidelijk de verdeling in het filmpje.
Eerst wordt de warming up genoemd en dan een stukje oefenen en na duidelijke instructie te hebben genoemd zie je heel duidelijk ons filmpje. 

Ik vond de samenwerking ontzettend goed gaan. We hebben allemaal actief meegedaan en iedereen heeft een aandeel gebracht in dit filmpje. Ik heb gefilmd en ben ook 1 keer heks geweest. Het is ook leuk om te zien dat ''achter de schermen'' tijdens het oefenen we veel lol hebben gehad. 

Ik heb enorm genoten van deze avond. Veel gelachen en mijn groepsgenoten beter leren kennen. Ik ben blij met het eindresultaat en dit heeft de groep echt dichter bij elkaar gebracht.


Bedankt groepsgenoten! 







Muziek - Ingezongen




HET IS FEEST!!

Voor het vak muziek moesten we zelf een liedje inzingen een lesvoorbereidingsformulier maken. Ik heb het lied wat reeds uit is gekomen in de kinderboekenweek gedaan genaamd Feest. Ook wel bekend bij alle basisscholen omdat net de kinderboekenweek voorbij is en dit lied voor dit jaar gemaakt is. Ik heb dit liedje gekozen omdat je dit makkelijk aan groep 1 tot en met 8 kunt leren. Het is niet te moeilijk en vooral niet eens veel tekst. Ik heb dit bewust gedaan want tijdens de kinderboekenweek heb ik zelf dit lied met groep 8 geoefend en hebben we het uiteindelijk met de hele school samen geleerd en gezongen na de kinderboekenwedstrijd.

Kinderen een lied leren doe je aan de hand van een paar stappen. Kinderen denken er niet veel bij na maar een lied heeft ook betekenis. Ook heeft een lied een klankaspect, vorm, kleur, duur en de betekenis. Aan de hand van deze kenmerken kun je een lied makkelijker aanleren, kun je de kinderen meer leren dan alleen een liedje laten meezingen en kun je emoties koppelen die voor elk kind verschillend kan zijn.

Hieronder het stappenplan!

Stap 1
Ik heb gekozen voor dit lied omdat er veel soorten klankaspecten in voor komen. Je hebt duidelijk een hoogte, laag en sterkte. Het lied moest goed aan te leren zijn in de bovenbouw. Je kunt er bepaalde emoties aan binden en zelf op dansen of een tekening maken. Je hebt veel soorten luisterstijlen. De luisterstijlen die ik hier zelf goed bij vind passen zijn vooral creatief luisteren ( er iets bij voorstellen zoals een beeld of een tekening) en analytisch ( naar de tekst, hoogte, instrumenten en kleur luisteren).

Stap 2
In dit lied is het duidelijk te horen dat je veel variatie tegenkomt. In het begin gaat alles erg snel en hoog en in het midden van het lied hoor je dat het over gaat op solo en kalmer gezonden. Je hoort veel aspecten terugkomen in dit liedje.

Stap 3
Ik zou zelf kiezen om eerst voor de luistertechniek te gaan. Dat ze het eerst een keer gehoord hebben om te ontdekken wat er nou precies gezongen wordt. Ik zou ze daarna bijvoorbeeld de instrumenten laten opschrijven die ze horen en ook de emoties erbij zetten. Ik zou dit meteen doen (heel kort) want als je dit een week later gaat doen dan zijn ze al vergeten waar het over ging terwijl als ze het nu meteen doen dan zitten ze er in en weten ze alles en is het fris in het geheugen. Het is niet fout, ongeacht de tekening of de emoties die er opgeschreven worden. Dwing het niet af en geef de kinderen de ruimte. Zorg dat er een prettige veilige sfeer is voor de kinderen.

Stap 4
De leerlingen gaan bij deze stap leren hoe ze dingen analyseren en kunnen noteren en opschrijven.

Stap 5
Laat ze de klank analyseren

Stap 6
Laat de leerlingen zoals hierboven zoveel mogelijk zelf een ingeving brengen over wat ze er van vinden en hoe ze dit ervaren en hoe ze zich hierbij voelen als ze dit horen. En vooral wat horen ze.

Stap 7
open een les met een warming up. Doe draaioefeningen met de nek en doe ademhalingsoefeningen. Dit is puur om even op te warmen en ook wel een beetje om het ijs te breken. Iedereen gaat lacherig doen en grappig doen als je een ademhalingsoefening doet maar zo creeër je wel een veilige sfeer in de klas. Als ze elkaar maar niet uitlachen. Wat ook leuk is om van tevoren aan te geven dat we een muziekles hebben (week van tevoren) zodat leerlingen zelf een instrument mee mogen nemen en zelf even een stukje mogen spelen als ze dat zelf willen. Neem voor een muziekles ruim de tijd.

Stap 8
feedback is absoluut de laatste stap die gezet moet worden. Laat de leerlingen reflecteren op hun eigen stuk of dat van een ander. Pas hier wel mee op want sommige kinderen kunnen erg hard zijn en dus heel hard roepen dat het lelijk is, dus bekijk wel eerst of de sfeer dit toelaat in de klas om dit te doen. Ga in de kring zitten en bespreek wat ze van de les vonden. Vraag ze naar hun tekeningen en laat ze vertellen hoe ze zich hier bij voelen. Zo leer je de kinderen dat muziek alleen uit losse pols meezingen is maar ook emotie en betekenis geven aan een bepaald lied. Sluit de les af met nog 1 keer het liedje met z'n alle zingen en maak dan de overstap naar een andere les.

Lesvoorbereidingsformulier Muziek 












dinsdag 21 oktober 2014

Reflectieformulier Beeldende Vorming

Reflectieformulier Beeldend Vorming




Grafische partituur

Voor het vak muziek hebben we gedurende de lessen uitgevonden wat een grafische partituur was en daar ook mee aan de slag gegaan. Nu was de opdracht om zelf een grafische partituur te maken en de volgende elementen daarin terug te laten komen. Duur, hoogte, klank, kleur, en sterkte.
Ik heb hier nog nooit mee gewerkt en dit was voor mij best even zoeken hoe ik dit het best kon verwoorden in een grafische partituur. Dit is denk ik voor een eerste keer goed gelukt haha. Deze opdracht is leuk om in de bovenbouw te doen want je leert de kinderen vooral te laten denken over hoe ze een bepaalde random vorm kunnen zien als een geluid. In mijn grafische partituur komen deze verschillende componenten aan bod.

Op afbeelding 3 is vooral de klank terug te zien, door de vormen en de bogen kun  je zelf een bepaald geluid voorstellen. Bij afbeelding 5 zie je vooral de sterkte, er staat een boem in dus dat mag je helemaal zelf interpreteren hoe hard je dit wilt uitvoeren. Kan door middel van een bonk op de tafel als gewoon een hard roepgeluid. Op afbeelding 2 zie je vooral hoog en laag terug komen. Dat is de zien aan de punten die op verschillende hoogte zitten. en op afbeelding 1 zie je de duur. Je kunt een beginstuk laag beginnen en dan lang aanhouden en steeds hoger opgaan en dezelfde lengte aanhouden maar lager in je stem verwerken.


Ruimtelijke constructie van karton

Voor het vak Beelende Vorming hebben wij een wezen moeten maken uit karton. De opdracht moest een ruimtelijk en constructief zijn. We mochten geen materiaal gebruiken behalve karton, een schaar en een mes om het karton mee te snijden. Mijn groepslid was Dionne en samen zijn wij tot dit resultaat gekomen. De kunst van deze opdracht is dat je vooral heel erg veel moet nadenken over hoe het allemaal blijft staan zonder lijm te gebruiken. Ik vond dit een erg leuke opdracht want ik had het nog nooit gedaan en het resultaat mag er zeker wezen met dank aan Dionne en mij! We hebben natuurlijk gedurende het proces foto's gemaakt zodat jullie mee krijgen waar we zijn begonnen en hoe we uiteindelijk tot dit resultaat gekomen zijn. Dit is een leuke opdracht voor de kinderen in de bovenbouw want we kunnen goed samenwerken en nadenken over een bepaald  plan en doel.

Op foto 1 beginnen we met het snijden van een lichaam. We hebben besloten om hier een rond lichaam van de maken en daarna er oren en handen aan te maken. Op foto 2 is te zien hoe we een oor inschuiven op het lichaam. Dat doen we door middel van een gesneden standaard die is voorzien van 2 sneeën aan beide kanten die zo op het lichaam geschoven kan worden en aan de andere kant het oor in geschoven kan worden. Dit hebben we ook zoals te zien is op foto 2 gedaan bij de voetjes. Door deze constructie blijft het karton goed stevig staan. Op foto 3 is de achterkant te zien zoals het erin geschoven is. En op foto 4 is de zijkant te zien,


















woensdag 15 oktober 2014

Narren, dwazen en zachte zolen - Zacht masker make

Ook bij beeldende vorming hoort textiel. Wij hebben de opdracht gekregen om een zacht masker te maken van lappen en stof. Lekker creatief en ook erg mooi geworden!

Laten we beginnen met een lap stof uit te zoeken en daarin een vorm te knippen

Zo, hier is een vorm uitgeknipt, het lijkt op niks maar wacht maar tot de volgende stap!

Naaien, ja! Wij naaien de randen aan elkaar zodat je een soort van gat in het midden krijgt waardoor je dit masker zo op kunt zetten 

 We zijn al wat stappen verder maar hier zie je dat er al een leuke strik op zit en zit de opening van onder. Versierd met wat leuke kralen op de strik!

Eindresultaat!


Breuken en Hele getallen

Ook breuken ontbreken niet bij een juffrouw! Om een beetje kennis te maken met de domeinen hebben wij een poster gemaakt met wat je kunt tegenkomen bij breuken en hele getallen




woensdag 24 september 2014

Herfstpark Schilderij

Herfstpark

Ik heb een herfstpark geschilderd voor het vak beeldend vorming. Ik heb de tussenstappen laten zien die ik heb genomen en vooral erg creatief geweest. Als tip wil ik meegeven dat heel erg veel mensen denken dat ze niet creatief genoeg zijn om iets te schilderen, tekenen of de kleien. Begin met een begin en knutsel en verander en begin desnoods nog een keer opnieuw. Dit is het resultaat

Stap 1: zorg voor goed materiaal

Stap 2: zorg voor schoon water en een bakje waar je in kunt mengen


Stap 3: begin met het gras zodat je een basis hebt

Stap 4: begin met de lucht want daaroverheen kun je schilderen

Stap 5: veeg met een niet al te natte kwast je blauwe verf heen en weer


Stap 6: met een hele dunne kwast (in dit geval een eyeliner kwastje) maak je bomen

Stap 7: maak de bomen met deze 2 kleuren. Hoe donker of licht je het wilt mag je zelf creatief in zijn. 

Stap 8: druk met de kwast overal op de plaatsen waar je bladeren wilt hebben. Gebruik verschillende kleuren voor extra effect


Stap 9: wit en zwart mengen voor een grindpad. 

Eindresultaat Stadspark Juffouw Marwa